tips en trick voor honden en katten

Hoe win ik het vertrouwen van mijn hond?

29 augustus 2022

Honden maken op een andere manier kennis dan mensen. Bij het eerste contact met een hond wil je daarom zo veel mogelijk rekening houden met omgangsvormen die hij begrijpt. Als je de juiste taal spreekt met je lichaam en goede technieken gebruikt, ziet hij je niet als bedreiging. Zo gaan je hond en jij fijn van start en zul je sneller het vertrouwen van je hond krijgen. En dan natuurlijk vasthouden dat vertrouwen!

De eerste ontmoeting met je hond

We begrijpen maar al te goed dat je dolenthousiast wordt bij het zien van een leuke hond. Toch is het verstandig om dit enthousiasme niet te veel te uiten. De hond kan schrikken of heeft gewoon tijd nodig om te wennen aan nieuwe mensen. Probeer rustige energie uit te stralen richting de hond. Met ontspannen bewegingen en door zachtjes te begroeten, heb je vaak het beste resultaat.

Waar let je verder op bij de kennismaking met je hond?

Puppy slaapt op hand baasje

  • Houd eerst wat afstand, ongeveer 1,5 meter
  • Zak door je knieën om op hoogte van de hond te komen
  • Geef de hond de kans om jou zelf te benaderen

Je hand is een fijne wijze voor de hond om kennis met je te maken. De hond kan eraan ruiken en als je zelfs een likje krijgt, weet je dat hij je geaccepteerd heeft. Vermijd oogcontact omdat een hond dit als dreiging kan zien. Als je er heel nonchalant mee omgaat, kun je er maar zo een vriendje bij hebben!

Brokjes, aanhalen en gebruik naam

Om ervoor te zorgen dat je hond naar je gaat luisteren, kun je trainen met brokjes. Door zijn naam te roepen, nodig je hem uit om iets lekkers te halen. Je hond went zo aan zijn naam, jouw stem en koppelt dit aan iets fijns.

Als je begint met aaien dan is het voor honden vaak fijn om te aaien op de borst of onder de kin. Bovenop zijn kop is meestal intimiderend voor de hond en ook omhelzen geeft vaak paniek door het gevoel vast te zitten. Neem rustig de tijd om je hond te laten wennen en spreek op vriendelijke toon toe. Mag jij de hond aaien of gaat hij er zelfs al uitgebreid voor liggen? Jullie hebben mooie stappen gezet!

Angst wegnemen bij je hond

Je hond komt in meerdere situaties waarmee hij onbekend is. Jij als baasje biedt dan de veiligheid om het vertrouwen van je hond vast te houden. Schrikt hij van bepaalde geluiden of mensen? Ga na waar dit in zit en probeer zonder forceren de hond rustig te laten wennen.

In het geval van vreemde mensen kan angst bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een harde stem of drukke bewegingen van die persoon. Wijs diegene erop dat de hond wat schrikt en gebruik de eerdere tips voor de eerste kennismaking. Voor je het weet, komt je hondenvriendje toch even snuffelen.

Blijf rustig en beloon op juiste momenten

Ook als baasje kom je soms voor situaties te staan die even nieuw zijn. Denk aan ontmoetingen met andere honden tijdens het uitlaten. Het is belangrijk dat je het hoofd koel houdt en dat je een zelfverzekerde houding aanneemt. Alleen zo houd je het vertrouwen van je hond vast.

Een lekkere beloning moet geen omkoopmiddel worden. Train je bijvoorbeeld commando’s dan wil je eerst het commando en het gewenste gedrag zien. Gaat je hond liggen na het commando ‘af’ en houdt hij de houding 4-5 seconden aan? Dan pas komt het heerlijke brokje tevoorschijn!

Gevoel van veiligheid bij je hond

Het vertrouwen van je hond winnen, komt vooral neer op het bieden van veiligheid. Ook train je commando’s zodat je hond duidelijk weet wat je als baasje van hem wilt. Je hond straffen werkt niet goed voor jullie band en probeer vooral te belonen als je hond gedrag vertoont wat je graag ziet. Die beloning kan bestaan uit een brokje, een stembeloning, aai of fijne borstelbeurt. Speel regelmatig samen een spelletje om jullie band te versterken en het vertrouwen optimaal te houden. Zo zijn jullie een superteam!

 

Wat is een goede basis voor de opvoeding van je hond?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 168 reviews.