tips en trick voor honden en katten

De rol van de wolf in de roedel

30 augustus 2022

Om het gedrag van de hond goed te begrijpen is het handig te kijken naar zijn voorouder: de wolf. Wolven leven in groepsverband in roedels. Bepaald gedrag van de hond komt hier vandaan. Wat is de rol van de wolf in de roedel?

Waarom leven wolven in roedels?

Het leven in een roedel levert wolven en wilde honden of straathonden meerdere voordelen op:

  • Het jagen op prooidieren wordt makkelijker;
  • Het territorium kan beter verdedigt worden;
  • De voorplanting wordt makkelijker;
  • De verzorging van de welpen kan gedeeld worden;
  • Grotere overlevingskansen doordat de veiligheid van de wolf groter is in een roedel.

De rol van de wolf in de roedel verschilt per status in de roedel.

rol van de wolf in de roedel

De jacht op prooidieren in een roedel

Door met meerdere te jagen maken de wolven het zich gemakkelijker. De prooidieren zijn vaak te snel voor een enkele wolf. De roedel helpt met insluiten van de prooi, waardoor het per wolf minder energie kost om te jagen.

Hoe wordt het territorium bepaald en verdedigd?

De roedel kiest een territorium in een gebied waar genoeg voedsel te vinden is. De roedel verdedigt samen het territorium. Vaak is dat nog een aardig groot gebied. In Nederland zijn we bijvoorbeeld dat het territorium van een wolvenpaar al de Noord-Veluwe omvat. Ook om deze reden leven wolven in roedels. Het gebied wat ze moeten verdedigen is vaak te groot om in zijn eentje te kunnen verdedigen.

Rangorde in een roedel

Het vaststellen van de rangorde gaat over het algemeen zonder agressie. Als de rangorde eenmaal is vastgesteld dan blijft deze vaststaan binnen dezelfde roedel. Pas als er onvoldoende leiding wordt gegeven en de roedel instabiel wordt kan dat veranderen. De rangorde zal dan weer opnieuw worden onderzocht en bepaald. De rol van de wolf verschilt per status van de wolf in de roedel en de rangorde geeft hier duidelijkheid aan.

De roedelleider een bemoeial?

Je zult misschien denken dat een roedelleider een bemoeial is in de groep om alles te kunnen bepalen. Niets is minder waar! Roedelleiders zullen zich zo min mogelijk bemoeien, ze zijn zeer rustig van aard. Zij zullen bijna nooit optreden wanneer wolven lager in rang ruzie hebben. Als hij dat wel zou doen is de kans aanwezig dat hij de verkeerde kant kiest en hij inconsequent is. Hij loopt dat het risico om te straffen en te belonen op hetzelfde gedrag, waardoor het veiligheidsgevoel in de groep afneemt. Op dat moment ben je geen goede roedelleider.

Een goede roedelleider is rustig, zelfverzekerd en zal op een kalme maar duidelijke manier zijn grenzen aangeven.

Voorplanting door de sterkste wolf

In een wolvenroedel mag alleen de sterkste wolf voorplanten. De alpha teef is de sterkste teef en alleen zij krijgt jongen. Vaak zijn de reuen hoger geplaatst in de rangorde ten opzichte van de teven. Het rangverschil van het alpha paar, dus de alpha reu en alpha teef, is klein. Meestal staat dan de teef boven aan omdat de reu de teef nodig heeft voor voorplanting. Hij stelt zich hierdoor vaak wat meer gelaten op ten opzichte van de teef.

Wolven worden trouwens maar 1x per jaar loops, terwijl honden zo’n twee keer per jaar loops worden.

De roedel verdeeld de zorg voor de welpen

Wanneer er welpen geboren zijn zorgt de roedel ervoor dat er voedsel naar de jonkies gebracht wordt. Deze zorg wordt door de roedel verdeeld. Op deze manier kunnen de wolven voorkomen dat ze te lang bij de jonkies vandaan zouden moeten zijn, omdat ze bijvoorbeeld zelf op jacht zou moeten. Doordat ze in een roedel leven kan er zowel gejaagd worden als op de welpen worden gepast.

Hoe word jij als mens een goede leider voor jouw hond?

Je hond is op zoek naar veiligheid en stabiliteit. Jij word een goede leider wanneer jij zelfverzekerd bent en rust bewaard. Zorg voor stabiliteit en wees consequent. Een hond heeft behoefte aan structuur. Al deze zaken geven hem een gevoel van veiligheid.

Wat je concreet kunt doen:

  • Zorg dat je consequent bent en handhaaf gestelde regels altijd;
  • Beloon goed gedrag;
  • Ongewenst gedrag negeren of corrigeren;
  • Wees duidelijk naar je hond.

Meer tips & tricks voor honden?

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 168 reviews.