tips en trick voor honden en katten

Je puppy in de puberteit

31 augustus 2022

Je pup groeit zo snel, maar wanneer is hij volwassen en wat verandert er dan? En puppy puberteit, bestaat dat?  Lees alles over deze overgang van een pup en bekijk de tips. 

Je pup wordt volwassen

Wanneer je pup klein is zul je soms wensen dat  hij snel groter wordt. Maar de puppytijd is voorbij voordat je het weet!

Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden. Hele grote rassen ‘zwaren’ zelfs na de 18 maanden nog verder uit.

Puberteit bij je hond

Uitgegroeid zijn wil niet persé zeggen dat je pup ook emotioneel volwassen is. De puberteit begint bij honden gemiddeld rond de 6-10 maanden en kan enkele maanden aanhouden, maar bij sommige honden duurt het nog wat langer. De pubertijd is een periode die iedere hond doormaakt. Als baasje ontkom je er dus ook niet aan.

Wat gebeurt er in de pubertijd

In de pubertijd leert een pup zelf beslissingen te maken op basis van eigen inzichten. Dit wordt vaak als vervelend en opstandig gedrag beschouwt maar past volledig bij een hond die in de puberteit zit. Ook honden staan net als mensen in de puberteit onder invloed van een verhoogde dosis hormonen. Hierbij denken ze op het ene moment rationeel na en op het andere moment totaal niet. Je zult ook merken dat ze ineens wat minder goed naar de commando’s luisteren als voorheen. Bij de puppycursus luisterde hij nog zo goed en nu lijkt hij je steeds vaker niet te horen. Dit komt door de schommeling van hormonen en ook omdat sommige honden hoger in de rangorde proberen te komen. Reken je pup dit niet te sterk aan, net als pubers weten ze vaak niet waarom ze iets doen en doen ze het zeker niet om hun baas te pesten. Boos worden heeft dan ook vaak geen enkele zin (ondanks dat het frustratie oplevert want ‘hij weet het heus wel’). Consequent blijven is het sleutelwoord.

einde pupertijd pup

Groeien tijdens de puberteit

Vaak heeft je hond rond de pubertijd nog een laatste groeispurt. De meeste honden zijn na de puberteit wel aardig uitgegroeid qua hoogte. Deze groeispurt gaat meestal behoorlijk vlot en je hond kan hier dan ook last van hebben. Het kost veel energie en sommige honden hebben ook last van gewrichtspijn. Het kan zo zijn dat je hond tijdens deze periode iets minder aankan dan normaal wat betreft trainingen en wandelingen. Geeft je hond aan dat het genoeg is, laat hem dan ook even rusten. Je zorgt hiermee dat hij voldoende energie overhoudt om goed te kunnen groeien.

Spelen en communiceren met andere honden

Tijdens de pubertijd kan het (speel)gedrag van je hond ook veranderen. Dit geldt voor teven en reuen. Al zie je bij reuen vaak het grootste verschil in gedrag. Doordat het testosteron level veel hoger is dan voorheen en zelfs hoger dan een volwassen reu, kan zijn gedrag veranderen. Hij laat zich leiden door zijn hormonen. Dit kan betekenen dat je hond ineens veel meer opgewonden is om met een hond te spelen. Ook kan het zo zijn dat hij juist wat sneller ruzie zoekt met een andere hond. Doordat dit door het testosteronniveau veroorzaakt wordt, kan je hond er niet veel aan doen en is het moeilijker voor hem om te stoppen. Wanneer je ziet dat het uit de hand loopt, neem je hond dan in bescherming door hem mee te nemenen aan te lijnen om de rust weer terug te brengen.

Hoe ga je om met de puberteit?

Houd het simpel
Maak de dingen niet te moeilijk voor je pup. Wees duidelijk en consequent zonder boos te worden wanneer hij een keer niet doet wat jij wil. Probeer te begrijpen dat hij onder invloed van al die hormonen niet altijd rationeel kan nadenken en soms verkeerde beslissingen neemt. Ga met de training gewoon weer een stapje terug tot waar hij het weer begrijpt: wees consequent, realistisch, houd de trainingssessies kort en blijf zelf kalm.

Ga ook regelmatig lekker met hem naar het bos, strand of heide en geef hem de mogelijkheid zijn energie kwijt te kunnen en te leren hoe hij sociaal met andere honden omgaat ondanks de verhoogde dosis hormonen.

 

Voorkom problemen waar mogelijk

Ook kun je je hond helpen en jezelf frustratie besparen door tijdens de pubertijd bepaalde problemen die je voorziet meteen te voorkomen. Merk je bijvoorbeeld dat je hond altijd op hetzelfde stuk van de wandeling slecht luistert en afgeleid is? Houd hem dan op dat stuk aan de lijn. Zorg er wel voor dat hij beloond wordt met bijvoorbeeld iets lekkers wanneer hij wordt aangelijnd. Zo blijft het leuk en voorkom je dat hij anders niet meer naar je toe komt. Lijn hem op verschillende plekken aan, zodat hij niet kan gaan voorspellen dat hij aan de lijn moet.

hond belonen

Springen
Springt je hond ineens tegen mensen op wanneer je aan het wandelen bent? Dit kan komen doordat hij zijn enthousiasme even niet meer in toom kan houden. Neem de lijn wat korter en beloon je hond wanneer hij met vier poten op de grond blijft staan.

 

Teveel energie
Heeft je hond teveel energie en heeft hij zelfs na een uur wandelen nog steeds energie voor tien? Dan kun je hem mentaal wat moe maken door hem te laten speuren. Tijdens het speuren worden al de zintuigen van je hond op scherp gezet en dat kost hem energie. Speuren kan zowel buiten als binnen.

Wanneer je buiten gaat speuren neem dan iets mee wat je hond heel lekker vindt en wat een duidelijke geur heeft. Maak een spoor met lekkere voertjes in het gras. Hoe verder uit elkaar hoe moeilijker het is voor je hond. Ook kun je bijvoorbeeld boomstammen of omgevallen bomen gebruiken om de voertjes te verstoppen.

Wanneer je binnen voertjes gaat verstoppen zorg dan ook dat het voertjes zijn waar een geur aan zit. Verstop de voertjes op plekken waar hij ze niet allemaal ziet, maar er wel bij kan. In het begin is het handig om de voertjes wel in het zicht neer te leggen, zodat hij snapt wat de bedoeling is. Hoe verder de voertjes uit elkaar liggen hoe moeilijk het is voor je hond.

De puberteit bij je pup zal mogelijk voor de nodig frustratie zorgen, maar wees niet bang; het gaat weer over en het komt goed!

Onderwerpen voor puppy’s van 10 maanden

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 168 reviews.