tips en trick voor honden en katten

Socialisatie van een pup

1 september 2022

In de eerste 12 weken van zijn leven is namelijk alles nog leuk en spannend, daarna worden veel nieuwe dingen vaak al snel ‘eng’. Een goede fokker heeft als het goed is al een aardig deel van socialisatie op zich genomen, maar het begint pas echt op het moment dat jij je pup in huis hebt!

Socialiseren: wat is het?

Bij het socialiseren van je pup laat je hem kennis maken met allerlei dingen die hij in het leven kan gaan tegenkomen. Je laat hem kennis maken met verschillende soorten mensen: jong, oud, klein, groot, man, vrouw, etc. Het liefst zo veel mogelijk verschillende mensen zodat je hond niet eenkennig wordt en leert dat er veel verschillende soorten mensen zijn. Zo ook met honden: laat hem kennis maken met verschillende rassen, leeftijden en formaten honden.

Tijdens het socialiseren gaat het erom dat je pup op een positieve manier nieuwe indrukken opdoet, zodat hij deze indrukken op latere leeftijd herkent en je ervoor zorgt dat je hond zo comfortabel mogelijk kan opgroeien. Hij zal dan namelijk veel minder snel angstig zijn.

American Staffordshire Terr

Socialiseren: hoe pak je dat aan?

Laat je pup rustig en op zijn eigen tempo ergens aan wennen, stimuleren is prima maar dwing hem niet. Vind je pup nog iets spannend? Laat hem het dan observeren vanaf een afstand waar hij zich nog op zijn gemak voelt. Dwing je pup niet om iets te moeten onderzoeken of per se ergens dicht bij te moeten komen.

Beloon je pup wanneer hij nieuwsgierigheid toont. Zo zal hij steeds meer zelfvertrouwen krijgen en makkelijker wennen aan nieuwe situaties. Eindig altijd positief met wat lekkers, zijn favoriete speeltje of even lekker gek doen!

 

Waar en waarmee kun je je puppy socialiseren?

Aan welke dingen kan je denken voor de socialisatie:

  • Vreemde mensen
  • Andere honden
  • Winkelcentrum
  • Dierentuin (even informeren of ze mee mogen!)
  • Schoolplein
  • Markt
  • Stad
  • Openbaar vervoer
  • Mee in de auto
  • Lift
  • Station
  • Kermis
  • Verschillende mensen: (huidskleur, leeftijd, kleding, rolstoel etc)
  • Dierenarts
  • Andere dieren
  • Verkeer
  • Stofzuiger en andere huishoudelijk apparaten
  • Aanraking over het hele lichaam
  • Geluiden en geuren
  • Verschillende soorten ondergrond (zand, tegels, gras, grind etc)

 

Alle indrukken verwerken

Naast socialiseren is voldoende rust om alles te verwerken ook heel belangrijk. Houd de wandelingen en nieuwe ervaringen in het begin dan ook kort: liever 5 keer per dag kort 10 minuten dan 2x per dag een (half) uur. Niet alleen kunnen sommige spannende situaties soms te lang duren, ze kunnen ook voor overprikkeling zorgen. Rust is naast lichamelijke vermoeidheid ook erg belangrijk voor het mentale herstel van je puppy.

 

Veelvoorkomende socialisatiefouten

Wanneer je pup slecht gesocialiseerd is, zal het negatieve gevolg daarvan de rest van zijn leven blijven terugkomen. Helaas gaan er wel eens wat zaken fout tijdens de socialisatie die je liever wilt voorkomen. Hieronder zijn de meest voorkomende fouten tijdens de socialisatie omschreven:

– Te weinig contact met verschillende soorten honden. Je hond krijgt dan een achterstand in het ontwikkelen van normale gedragspatronen en miscommunicatie tussen honden onderling omdat je hond niet geleerd heeft hoe andere rassen wellicht door een andere lichaamsbouw iets anders communiceren dan hijzelf.

– Te weinig contact met verschillende soorten mensen. Je hond kan hierdoor eenkennig worden en angstig worden voor bijvoorbeeld specifiek vrouwen of mannen. Laat je hond daarom kennismaken met zowel mannen als vrouwen, mensen in een rolstoel, mensen met bril of juist zonder bril, kleine mensen, grote mensen etc.

– Te weinig contact met kinderen. Kinderen gedragen zich anders dan volwassen mensen. Ze zijn – zeker naar dieren toe – vaak wat onbeholpen, wilder en snappen de hondentaal niet. Wanneer een hond niet goed met kinderen gesocialiseerd wordt kan dit leiden tot moeilijk te verhelpen angstproblemen ten opzichte van kinderen. Gedrag wat ook naar kinderen toe gevaarlijk zou kunnen zijn.

– Te weinig contact met verschillende voorwerpen. Probeer je hond aan zoveel mogelijk verschillende voorwerpen te laten wennen. Ook voorwerpen die je niet snel zult tegenkomen. Zoek dit bewust op tijdens de socialisatie.

– Te weinig contact met prooidieren. Wanneer een hond tijdens de socialisatieperiode onvoldoende kennis maakt met prooidieren, zoals bijvoorbeeld konijnen, schapen of zelfs pony’s, kan dit leiden tot prooigedrag. Prooigedrag is zeer lastig te verhelpen en kan zeer vervelende gevolgen hebben. Denk aan de hond die een schaap in het weiland doodbijt: iets wat je absoluut wilt voorkomen. Draag er daarom zorg voor om vanaf pup af aan je hond kennis te laten maken met verschillende soorten prooidieren, jong en oud.

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 167 reviews.