tips en trick voor honden en katten

Vlooien bij katten en honden

1 augustus 2024

In de lente en de zomer zijn ze de ergste nachtmerrie van honden, katten én hun baasjes: vlooien! Je maatje krabt zich een ongeluk en jij zit met de gebakken peren: jij mag namelijk het hele huis gaan ontsmetten!

Hondenvlooien en kattenvlooien

Bij onze lieve viervoeters komen twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo. De kattenvlo is de meest voorkomende vlo, ook bij honden. 80% van de vlooien bij huisdieren zijn zelfs kattenvlooien!

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten. Op zich al niet leuk natuurlijk, maar het ergste zijn de eitjes. Een vrouwtjesvlo kan tientallen eitjes in de vacht van je hond of kat leggen. Die rollen uit de vacht en komen in huis terecht, op de bank, de kussens, het vloerkleed… Na twee tot vier dagen komen de eitjes uit. De larven verstoppen zich op donkere plekjes, bijvoorbeeld in het tapijt en achter plinten en de poppen kunnen wel 1,5 jaar blijven leven. Ieuw! Onder invloed van trillingen komt een volgroeide vlo uit de pop en de cyclus is rond.

Beagle krabt achter oor

Overlast van vlooien

Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast. Een beet kan pijn doen en zorgt voor jeuk en irritatie. Wanneer een hond of kat een vlooienallergie heeft kan de jeuk van één beet zelfs tot 3 weken aanhouden! Vlooien kunnen bovendien eitjes van de lintworm bij zich dragen. Bij een vlooienplaag is het daarom verstandig om je dier ook te ontwormen. Als je hond of kat een besmette vlo opeet, kan daaruit namelijk een volwassen lintworm ontstaan, waar ook kinderen mee besmet kunnen raken. Genoeg redenen dus om de vlo een grote sprong voor te zijn!

Vlooienmiddelen

Gebruik een antivlooienmiddel met daarin naast een vlo-dodend middel ook een middel dat de vlooien in de omgeving bestrijdt. Selamectine heeft bijvoorbeeld een brede werking tegen vlooien. Het doodt niet alleen de volwassen vlooien, maar bestrijdt ook de vlooieneitjes. Het doodt echter niet de larven. Imidacloprid doodt  de vlooien en helpt ook enigszins in de strijd tegen de vlooienlarven in de omgeving. Er is ook een middel op de markt met Indoxocarb, dit middel is onschadelijk voor zoogdieren en dus een goed alternatief. Bij een besmetting is het van belang de dieren minimaal 3 – 4 maanden lang elke maand te behandelen. Let wel op bepaalde vlooienmiddelen voor honden waar Permethrin in zit. Dit stofje is namelijk giftig voor katten, maar niet voor honden.

Vergeet ook niet goed te stofzuigen, alle manden en dekens goed te reinigen (met groene zeep) en het huis te behandelen met speciale omgevingsspray. Wanneer de hond of kat ook wel eens meegaat in de auto is het advies om ook deze grondig uit te zuigen en te behandelen. Probeer niet te dweilen, want de vocht en warmte van het water vinden vlooien juist erg prettig. Laten we het ze niet te aangenaam maken!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 167 reviews.