tips en trick voor honden en katten

Allergie bij honden

16 maart 2021

Een behoorlijk percentage honden krijgt in zijn leven te maken met een allergie. Wanneer je hond last heeft van huidproblemen en/of jeuk kan hij mogelijk een allergie hebben, al hoeft dit niet per se. Voor pups geldt dat de kans op het hebben van een (voedsel)allergie klein is. Er zijn namelijk vele andere oorzaken van jeuk die je kan lezen in dit artikel.

Wat is een allergie?

Wanneer je deze oorzaken hebt uitgesloten is de kans op een allergie aanwezig. Een allergie is een overgevoeligheid tegen stoffen die normaal gesproken niet schadelijk zijn zoals voedingsbestanddelen of pollen. Wanneer deze stoffen in het lichaam van je hond terecht komen reageert het immuunsysteem hierop met een afweerreactie. Met deze overdreven reactie probeert het lichaam deze ongewenste stoffen onschadelijk te maken, dit kan zich uiten door bijvoorbeeld huidklachten, jeuk en/of diarree.

Soorten allergie

De meest voorkomende soorten allergie zijn:

  • Vlooienallergie
  • Voedselallergie
  • Omgevingsallergie / atopie

 

Naast deze drie meest voorkomende vormen kan het ook nog zijn dat je viervoeter een contactallergie heeft of een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of insectenbeten.

Veel baasjes kiezen voor een hond met een gevoeligheid voor speciaal Hypoallergeen hondenvoer. Dit zijn voedingen met een kleinere kans op een reactie op het voer. Ook wij hebben met zorg een aantal hypoallergene producten ontwikkeld.

Hypoallergeen hondenvoer

Veel allergische honden reageren goed op een hypoallergeenhondenvoer. Hypoallergeen wil zeggen ‘laag in allergenen’. Dit houdt in dat de kans dat de hond allergisch reageert op de voeding heel klein is. De meest voorkomende ingrediënten in hondenvoer waar honden met een voedselallergie op reageren zijn kip, rund, zuivel en granen/gluten.

In de meeste gevallen zal je hond niet allergisch zijn voor veel verschillende allergenen, je weet alleen in het begin niet waar hij precies allergisch voor is. Je kunt daarom kiezen voor een voeding die minder allergenen bevat zoals hondenbrokken zonder graan en rund. Bij Smølke hebben wij hiervoor de Smølke Grain Free Formula ontwikkeld. Dit is een hondenbrok zonder granen of gluten en zonder rund. Wel bevat de Smølke Grain Free Formula kip.

Wil je graag nog meer zekerheid bij je allergische hond?

Omdat een groot deel van de honden met een voedselallergie reageren op het eiwit van kip, hebben we de Sensitive brokken ontwikkeld. De Smølke Sensitive Lamb is een hypoallergene brok en bevat één enkele eiwitbron, namelijk 100% Lam. De Smølke Sensitive Duck is een hypoallergene brok en bevat één enkele eiwitbron, namelijk 100% Eend.

Smølke Sensitive Duck en Sensitive Lamb

Smølke Sensitive Duck en Sensitive Lamb zijn beide een compleet Alles-in-één hondenvoer met natuurlijke ingrediënten dat jouw allergische of gevoelige hond helpt weer goed in z’n velletje te komen. De Sensitive brokken zijn niet geschikt voor puppy’s.

Uniek eiwitprofiel

In Smølke Sensitive hypoallergeen hondenvoer gebruiken we slechts één hoogwaardige dierlijke eiwitbron; lam of eend. Hierdoor is Smølke Sensitive uitermate geschikt als eliminatiedieet in geval van een eiwit allergie of als licht verteerbaar dieet in geval van spijsverteringsproblemen.

Hypoallergeen honden- en kattenvoeding

Wil je meer weten over hypoallergeen honden- en kattenvoeding van Smølke? Lees dan hier verder.

Symptomen

Een allergie kan zich op heel veel verschillende manieren uiten. De meest gehoorde klacht is jeuk. Jeuk is een symptoom waarvan vaak wordt gezegd dat het erger is dan pijn. Het is dan ook heel belangrijk voor het welzijn van je hond dat je een oorzaak achterhaalt zodat je het probleem voorgoed kan oplossen.

Andere veel voorkomende klachten zijn:

  • Bultjes
  • Rode plekken
  • Korstjes
  • Haaruitval
  • Huidschilfers
  • Stinkende vacht
  • Oorontsteking
  • Diarree
  • Hotspots
  • Verkleuring van de huid
Wat kun je doen

Om te beginnen moet je erachter zien te komen welke vorm van allergie je viervoeter heeft. Vaak komen allergieën zelfs gecombineerd voor, dus gemakkelijk is dit vaak niet! Allereerst zorg je dat de vlooienbestrijding bij je hond op orde is. Vlooienallergie is de meest voorkomende vorm van allergie bij honden, maar gelukkig ook één van de meest makkelijke om onder controle te houden. Lees in dit artikel hoe.

Eliminatiedieet: wat is een eliminatiedieet?

Vermoed je dat je hondenvriendje misschien allergisch is voor een soort voedsel? Dan kun je een eliminatiedieet uitvoeren om erachter te komen waar je hond allergisch op reageert of wat hij juist goed kan verdragen. Tijdens een eliminatiedieet test je dus verschillende eiwitbronnen om te kijken waar je hond op reageert.

Hoe werkt een eliminatiedieet?

Tijdens een eliminatiedieet wil je de eiwitbron waar je hond negatief op reageert herkennen en elimineren. De eerste testperiode duurt 4 tot 6 weken. Je doet dit door in het begin van het eliminatiedieet je hond één enkele eiwitbron te voeren met een laag risico op reactie, bijvoorbeeld 100% Lam. Belangrijk is dat je hond 4 tot 6 weken de tijd krijgt om aan dit nieuwe dieet te wennen.

En wat te doen na de 4 tot 6 weken?

Reageert hij goed op de lam? Dan kun je eventueel een tweede eiwitbron toevoegen met een laag risico op reactie, zoals eend. Ook kun je ervoor kiezen om de lam te vervangen voor een nieuwe eiwitbron. Merk je dat je hond in deze periode slechter reageert dan kun je de eiwitbron waar hij niet goed tegen kan makkelijker herkennen.

Belangrijk is wel dat je bij iedere wisseling een testperiode van 4 tot 6 weken aanhoudt omdat het soms wat langer kan duren voordat je verschil ziet (positief of negatief). Reageert je hond nu slecht op een bepaalde eiwitbron dan is het raadzaam daar meteen mee te stoppen en over te gaan op een andere eiwitbron. Tijdens het eliminatiedieet is het ook belangrijk om je hond niets anders te geven, ook geen snacks. Anders kan het namelijk alsnog gokken zijn waarom je hond ergens allergisch op reageert en weet je niet exact aan welk voer het ligt.

Nog steeds jeuk…

Mocht de jeuk niet (helemaal) over zijn, dan zal je verder moeten kijken. Ga in dat geval naar je dierenarts en vraag om een bloedtest voor omgevingsallergie. Deze bloedtest zal je hond testen op de meest voorkomende omgevingsallergenen bij honden. Wanneer hieruit blijkt dat hij (ook!) een omgevingsallergie heeft zal je hem hiervoor kunnen gaan behandelen met behulp van desensibilisatie. Dit houdt in dat je hond elke maand een injectie zal krijgen met een vloeistof met daarin een verdunning van de allergenen om hem zo minder gevoelig te maken. Een andere mogelijkheid is om je viervoeter voortaan Atopica of Apoquel te geven. Dit is echter een laatste redmiddel en deze medicijnen zijn behoorlijk prijzig. Mede daarom kunnen deze beter tot het laatst worden bewaard of als ondersteuning worden gebruikt.

Dierenartsen geven bij jeuk ook vaak een injectie prednison. Dit helpt zeer goed, echter is dit vaak maar tijdelijk. Aangezien prednison schadelijk is op de langere termijn, is het aan te raden om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen zodat deze injecties (of pilletjes) niet meer nodig zijn.

Komt jouw dierenarts er niet meer uit? Wacht dan niet te lang en laat je doorverwijzen naar een dermatoloog, deze zijn gespecialiseerd in huidproblemen en kunnen jouw hond zeker verder helpen.

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 168 reviews.