tips en trick voor honden en katten

Alles over de drachtige poes

22 april 2022

Tijdens de dracht gebeurt er natuurlijk van alles bij je kat. Als eigenaar kun je een hoop vragen hebben. Hoe kom je te weten of je poes drachtig is? Als ze drachtig is, hoe lang duurt dan de dracht? Wat heb ik nodig voor de bevalling van mijn kat? En, heeft een drachtige poes andere voeding nodig?

In deze serie hebben we allerlei vragen die je mogelijk hebt op een rijtje gezet, waar jij als baasje verder mee kunt.

Vanaf welke leeftijd kan een kat drachtig worden?

Katten kunnen al op hele jonge leeftijd drachtig worden. Wanneer een kitten op 80% van het volwassen gewicht zit worden ze vaak al krols en kunnen ze drachtig worden. Een kat kan dan soms al drachtig worden wanneer ze 4 maanden oud is. Om deze reden is het verstandig kittens waarmee je niet wilt fokken te castreren of steriliseren vanaf 3 maanden oud.

Heeft een drachtige poes andere voeding nodig?

In het begin van de dracht heeft de moederpoes nog geen andere voeding nodig. Vanaf 6 weken dracht kun je gaan zien dat je poes meer honger begint te krijgen. Op dat moment is het verstandig om je poes iets hoogwaardigere voeding te geven, zoals Smølke kitten.

Huh, kittenvoeding voor mijn volwassen kat? Jazeker! De moederpoes heeft de laatste fase van de dracht extra energie, vitaminen en mineralen nodig. De Smølke Kitten sluit dan heel goed aan bij de behoefte van de moederpoes. Zo zorg je ervoor dat ze de voedingsstoffen binnenkrijgt die een belangrijk rol spelen bij de ontwikkeling van de ongeboren kittens en de melkproductie.

Hoe weet je of je kat drachtig is?

In het begin is het vaak nog niet duidelijk te zien dat je kat drachtig is. Het begint vaak zichtbaar te worden wanneer je kat zonder andere reden wat dikker begint te worden, zo na 3 tot 4 weken. Ook zullen de tepels van de kat wat roder en groter worden naarmate de zwangerschap vordert.
Om zeker te weten dat je kat drachtig is zal je dit door de dierenarts moeten laten controleren.

Bij mensen kunnen wij makkelijk thuis een urinetest doen en we zien of we zwanger zijn of niet. Bij katten gaat dat helaas niet. De dierenarts kan meestal vanaf 23 dagen zwangerschap door middel van een echo bepalen of de kat zwanger is.

Wat jij zelf in de gaten kunt houden om ongeveer de 23 dagen te kunnen inschatten is het moment van krols zijn. Is je kat niet gesteriliseerd en komt ze buiten, of wil je graag een nestje plannen dan is het verstandig om deze dagen in de agenda te noteren.

Wanneer je kat krols is (en dit is over het algemeen niet te missen 😉 ), na bevruchting is de krolsheid vaak binnen 24 uur weg. Tel je er na de krolsheid 23 dagen bij op en dan heb je de grootste kans dat de dierenarts goed kan beoordelen of je kat drachtig is.

Vanaf 24 dagen kan de dierenarts soms ook al vruchtblaasjes in de buik van de kat voelen. In een later stadium van de dracht is het natuurlijk nog makkelijker voor de dierenarts om de dracht vast te stellen. Ga alleen niet zelf aan de kat voelen wanneer je vermoed dat je kat misschien drachtig is. Dit kan namelijk mogelijk de kittens beschadigen.

In de laatste fase van de dracht zal je ook kunnen zien dat de poes een grotere eetlust heeft. Ter voorbereiding van het nest kan de moederpoes deze extra voeding goed gebruiken. Je kunt de poes dan al onze kittenvoeding geven om te voorzien in de extra caloriebehoefte van de poes.

Hoe lang is een kat drachtig?

Een kat is ongeveer 9 weken drachtig. Meestal zo rond de 63 dagen en gemiddeld tussen de 58 en 65 dagen. Een stuk korter vergeleken met mensen. Tijdens de dracht mag je poes niet meer krols worden. Gebeurt dit toch? Ga dan even naar de dierenarts voor controle. Mogelijk is er dan iets niet goed gegaan met de dracht.

Verandert het gedrag van de poes wanneer ze drachtig is?

Het gedrag van de poes kan tijdens de dracht veranderen. Ook per fase van de dracht kan het gedrag verschillen. In het begin van de dracht kan de poes wat kribbiger naar andere katten toe zijn. Zo rond de vierde week kan het zijn dat de poes zich wat minder goed voelt, wat misselijk is en hierdoor even iets minder eet. Dit duurt meestal maar kort. Sommige katten zijn tijdens de zwangerschap minder actief en slapen meer. Ook zijn sommige katten aanhankelijker dan normaal.

Nesteldrang

In de laatste fase van de dracht vertoont de poes vaak nesteldrang. Ze zal dan in huis op zoek gaan naar een geschikte plek om te kunnen bevallen. Probeer voor je kat verschillende geschikte opties te creëren, zoals een mandje op een rustig plek. Een lekkere schone dikke deken op een locatie waar ze graag is, etc.

Wanneer je ziet dat je kat nesteldrang gaat vertonen is het verstandig om haar binnen te houden. Op deze manier kan ze thuis een fijn plekje uitzoeken waar ze wilt gaan bevallen én kun je haar goed in de gaten houden. Je hebt zo de meeste kans dat je de bevalling kunt meemaken en je poes kunt helpen waar nodig.

Kun je zien hoeveel kittens de poes verwacht?

Wanneer de dierenarts gaat bekijken of de kat drachtig is, zal dit (zeker in vroeg stadium) via een echo gedaan worden. De echo kan niet laten zien hoeveel kittens de poes exact verwacht. Om het exact aantal kittens te kunnen zien zal er een röntgenfoto gemaakt moeten worden. Pas dan heb je volledige duidelijkheid over de grootte van het nestje. Wel gebeurd dit meestal pas in de laatste fase van de dracht, in de laatste week.

Wat heb ik nodig voor de bevalling van mijn kat?

Voor de bevalling zijn een aantal dingen handig om paraat te hebben:

  • Een werpdoos of werpkist met krantenpapier en een zachte deken waar je kat kan bevallen
  • Schone handdoekjes om de kittens warm te wrijven wanneer nodig
  • Betadine, wanneer de navelstreng schoongemaakt moet worden
  • Dun garen of flossdraad, wanneer je een navelstreng moet afbinden
  • Weegschaal (bijvoorbeeld een keukenweegschaal), zodat je de kittens kunt wegen
  • Verschillende kleuren bandjes, zo kun je de kittens uit elkaar houden (nooit te strak doen)
  • Timer op je mobiel / klokje, zodat je per kitten de duur van de bevalling in de gaten kunt houden
  • Pen en papier, zodat je tijdens de bevalling notities kunt schrijven
  • Het nummer van je dierenarts voor het geval je hulp nodig hebt

Hoe gaat een bevalling bij een poes?

In de periode voor de bevalling zal de poes nesteldrang gaan vertonen. Ze zal dan op zoek gaan naar een geschikt plekje om later te bevallen. Houd haar vanaf dat moment binnen. Dan kan ze in huis een fijne plek zoeken en kun je haar bij de bevalling goed in de gaten houden en helpen waar nodig. Je zult snel aan je kat kunnen zien of ze lever alleen in alle rust bevallen of dat ze het fijn vindt dat je bij haar in de buurt blijft. Bevalt je kat graag liever alleen? Laat haar dan met rust en houd haar vanaf een afstandje in de gaten om te zien of alles goed verloopt.

Het gedrag van je drachtige poes verandert

Iedere kat kan ander gedrag laten zien wanneer de bevalling eraan zit te komen. Soms eet een kat ineens minder dan normaal, maakt ze aparte miauwgeluiden en ademt ze sneller. Veel poezen trekken zich terug om rustig te kunnen bevallen en vaak zijn ze wat onrustiger.

Slijmverlies

Vlak voor de bevalling verliezen poezen soms slijm vanuit de vulva, maar in veel gevallen kun je dit als baasje niet zien omdat de kat het schoon likt. Mocht je het toch zien, dan weet je dat de bevalling binnen 24 uur zal gaan beginnen.

Persfase

Op het moment dat je ziet dat de kat begint te persen is de bevalling echt begonnen. Sommige katten willen dan in hun mandje zijn, maar er zijn ook katten die dan juist naar de kattenbak gaan. Zorg er voor de zekerheid voor dat je kattenbak goed schoon is.

Wanneer het vruchtwater eruit is gekomen moeten binnen een paar uur alle kittens geboren zijn. Als dit niet het geval is moet de dierenarts gewaarschuwd worden.

Extra opletten

Houd in de gaten hoe lang de poes perst om één kitten eruit te krijgen. Wanneer dit te lang duurt moet de dierenarts gewaarschuwd worden, mogelijk zit de kitten klem en moet de poes met de bevalling geholpen worden. Langer dan 15 minuten persen, zonder dat de kitten geboren wordt, is meestal een teken dat het teveel moeite kost en er mogelijk iets niet goed gaat. Hulp van de dierenarts is dan nodig.

Natuurlijk gaat de ene bevalling soepeler dan de andere. Ook maakt het soms nog verschil of het voor de eerste keer is dat je poes bevalt of dat ze al vaker een nestje heeft gehad. Daarnaast kan het zelfs per ras nog verschillen hoe makkelijk de bevalling gaat.

Houd je poes goed in de gaten tijdens de bevalling. Heb je het idee dat er misschien iets niet goed gaat of twijfel je tijdens de bevalling? Bel dan je dierenarts voor advies. Zij hebben al veel bevallingen gezien en kunnen je erdoorheen loodsen met advies of de moederpoes helpen met de bevalling wanneer dat nodig is.

Wat gebeurt er verder zodra de kittens geboren zijn?

Zodra de kittens geboren zijn moet het vruchtvlies van de kitten afgehaald worden. Meestal doet de moederpoes dit door het vruchtvlies van de kitten af te likken. Maar gebeurt dit niet dan moet je zelf direct ingrijpen. Haal de kitten dan zo snel mogelijk uit het vlies en verwijder slijm uit de bek van de kitten. Wrijf hem warm met een handdoek totdat je ziet dat de kitten goed ademt en reageert.

Nageboorte van de kitten

Bij de kittens komt ook een nageboorte mee. Vaak eet de moederpoes dit op. Dat is normaal en niets om je zorgen over te maken. Ze kan hierdoor wel wat diarree hebben na de geboorte. Wanneer dit langer dan een aantal dagen duurt is het verstandig de dierenarts voor de zekerheid even te bellen om advies te vragen.

Navelstreng van de kitten

Controleer iedere navelstreng van de kittens. Deze moet goed dichtzitten en mag niet bloeden. Wanneer je ziet dat er bloedingen optreden bij de navelstreng dan zal deze afgebonden moeten worden. Wanneer je dit ziet en zelf niet goed weet wat te doen, neem dan contact op met je dierenarts.

Kittens gaan op zoek naar melk

Wanneer de kittens geboren zijn en alles goed is, zullen ze snel op zoek gaan naar melk bij de moederpoes. Om alle goede antistoffen via de moeder binnen te krijgen moeten de kittens binnen 24 uur na de bevalling bij de moeder gedronken hebben. Zie je dat een kitten moeite heeft om de tepel te vinden? Help hem dan even door hem bij de moeder aan de tepel te leggen.

Tip

Weeg de kittens na de geboorte. Zo heb je het startgewicht en kun je de komende tijd goed in de gaten houden of ze goed groeien. Meestal weegt een kitten na de geboorte zo’n 100 gram, maar dit kan per ras nog iets verschillen.

Gaat de kitten naar een nieuw huis, met wellicht eerste kattenouders?

In de gratis Kwispelcoach app staan allemaal handige informatie, tips en weetjes! En met de kitten checklist weet je zeker dat je alles in huis hebt!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 168 reviews.