tips en trick voor honden en katten

Hoe laat je een puppy wennen?

1 september 2022

Wanneer je je pup net in huis hebt is alles nieuw en moet hij overal aan wennen. Niet alleen aan jullie, zijn nieuwe huis en alle andere nieuwe indrukken, ook aan het feit dat zijn moeder en broertjes en zusjes niet meer in de buurt zijn. Wat kun je doen?

 

Nestdoekje

In het begin kan het zijn dat je pup de geur van het nest, zijn moeder of broertjes en zusjes mist. Vraag aan de fokker of ze een paar dagen voordat je pup naar huis komt een doek in het nest willen leggen die je met je pup mee naar huis kunt nemen. Deze doek kun je dan thuis op de rustplek van je pup leggen. Zo heeft je pup de eerste dagen toch nog een vertrouwde geur om zich heen. En mooi meegenomen: de rustplek van je pup wordt zo ook sneller een veilige en vertrouwde plek.

Een veilige plek

Alles is nieuw voor je pup, het huis, de omgeving en de mensen. En ook moet hij of zij mama, broertjes en zusjes missen. Om het voor je pup zo fijn mogelijk te maken kun je hem zijn eigen veilige plek geven. Een plek waar hij tot rust kan komen én zeker niet onbelangrijk: waar hij ook met rust gelaten wordt. Dit kan een mand zijn of je kunt hem laten wennen aan een bench. Hiervoor kun je onze tips voor benchtraining bekijken.

Voldoende rust

Om het je pup zo prettig mogelijk te maken zijn er een aantal dingen die je kan doen. Zo is het van belang dat hij of zij de eerste dagen voldoende rust krijgt. Vanzelfsprekend wil je juist de eerste dagen van alles ondernemen en ben je het liefst de hele dag met je pup bezig. Toch is het belangrijk om te zorgen dat je pup niet overprikkelt raakt en daardoor bijvoorbeeld juist opstandig wordt door oververmoeidheid of zelfs last krijgt van diarree. Ga je iets ondernemen met je pup? Plan het dan in en geef hem daarna tijd om uit te rusten en de indrukken te verwerken.

Franse bulldog slapend in armen baasje

Wat heb je nodig?

Zorg dat je alles wat je vooraf kunt kopen al in huis hebt:

  • Tuigje of halsband: zeker voor een pup is het verstandig om te kiezen voor een tuigje. Een pup in de groei is extra kwetsbaar, daarnaast weet een pup vaak nog niet wat de bedoeling is van het aan de riem lopen. Ze gaan dan het liefst alle kanten op, behalve de kant die jij wil… Een tuigje is daarom prettiger en beter voor de gezondheid van je pup.
  • Riem: liefst minimaal 1.30 – 1.50 m zodat je pup de ruimte heeft om zijn of haar behoefte te doen.
  • Beloningssnoepjes: kies hiervoor kleine en gezonde snacks die je pup erg lekker vindt en waar van je er veel mag geven op een dag zonder de voedingsbalans te verstoren, bijvoorbeeld stukjes Rodi worst.
  • Speelgoed: kies in eerste instantie speelgoed van verschillende materiaal zoals rubber, latex, fleece, touw en een knuffel. Op deze manier kan je zien wat de voorkeur heeft van je pup en heeft hij of zij altijd iets wat favoriet is. Gebruik dit favoriete speeltje alleen op speciale momenten, bijvoorbeeld tijdens training of tijdens het samen spelen. Let er wel op dat het van goede kwaliteit is, vraag eventueel je dierenspeciaalzaak om advies.
  • Etensbakken: kies niet te grote bakken zodat je pup niet in de voerbak of op zijn tenen hoeft te gaan staan. Ook is het aan te raden bakken te kiezen die niet schuiven. Op iets latere leeftijd raden we in hoogte verstelbare bakken aan.
  • Bench: een bench is geen noodzaak maar vaak wel praktisch. Belangrijk is wel dat de bench op een leuke en positieve manier wordt aangeleerd zodat de pup dit als een veilige plek ziet. Gebruik de bench daarom niet als straf.
  • Knusse mand: naast de bench is het prettig als je pup nog elders een plek heeft die je eventueel gemakkelijk kan verplaatsen naar de ruimte waar je bent, of als je bijvoorbeeld op visite gaat.
  • Voeding: vaak krijg je wel wat mee bij de fokker, vraag voor de zekerheid van te voren welke voeding je pup krijgt zodat je alvast wat in huis kan halen. Het is belangrijk om de eerste tijd nog niet te wisselen van voeding maar desgewenst pas na ongeveer een week geleidelijk over te stappen. Wil je graag een Smølke puppy pakketje bestellen? Dat kan hier!
  • Kauwsnacks: je wilt immers niet dat je pup jouw schoen hiervoor gaat gebruiken! Kies voor niet te harde botjes. Vraag ook hierbij je dierenspeciaalzaak om advies.
  • Penning of adreskokertje: ondanks dat je pup gechipt is, is het verstandig om hem toch iets om te doen. Mocht iemand je pup vinden dan kan hij of zij jou namelijk meteen bellen, zonder dat eerst de chip hoeft te worden uitgelezen.

Naast bovenstaande zaken kan je nog denken aan praktische zaken als poepzakjes, ontworming en ontvlooiingsmiddelen, borstel, autodeken en autogordel en een tekentang. Ook is het een overweging waard je pup te laten verzekeren en alvast in te schrijven op een goede hondenschool.

Socialiseren is naast rust geven uiteraard ook erg belangrijk, probeer dit zoveel mogelijk te verspreiden en te doseren die eerste weken en kijk goed naar wat je pup al wel en niet aan kan. Elke pup is anders 🙂

Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw puppy. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je pup. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen!

Hier lees je meer over de Kwispelcoach
kwispelcoach app

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 165 reviews.