tips en trick voor honden en katten

Mijn hond beweegt raar

8 maart 2022

Je hond beweegt raar, wat kan er aan de hand zijn? Wanneer je hond zich anders dan anders gedraagt en abnormaal gedrag vertoont is dat een teken dat er iets niet goed is. Wanneer dit zich uit in vreemde bewegingen zijn er verschillende mogelijke oorzaken te bedenken. Zo kan je denken aan een medische oorzaak zoals epilepsie, maar ook aan een verstuiking of een botbreuk. In alle gevallen is het raadzaam contact op te nemen met je dierenarts.

Wil je eerst een idee hebben wat er mogelijk aan de hand kan zijn? Kijk dan hieronder voor de verschillende symptomen en mogelijke oorzaken.

Stuiptrekkingen

Je hond beweegt raar: zijn lichaam maakt ongecontroleerde bewegingen en je hond heeft geen controle over zijn lijf. Daar zijn stuiptrekkingen bij een hond aan te herkennen. Vooral de poten bewegen ongecontroleerd. Stuiptrekkingen zijn spastische en krachtige samentrekkingen van de spieren en kunnen voorkomen bij verschillende gebeurtenissen / aandoeningen.

Wat te doen bij stuiptrekkingen?
  • Zorg ervoor dat de hond zich niet kan bezeren (aan bijvoorbeeld een kachel of kast)
  • Verplaats de hond naar een open ruimte (wanneer nodig) door de hond aan zijn achterpoten of zijn achterlijf vast te pakken.
  • Leg dekens en kussens rond en op de hond, vooral rond de kop, om eventuele verwondingen te voorkomen
  • Probeer erachter te komen waarom de hond stuiptrekkingen vertoont.
  • Neem contact op met de dierenarts en vertel wat er gebeurd is en wat voor symptomen de hond laat zien. Luister naar het advies.

LET OP! De hond kan per ongeluk bijten als je hand in de buurt van de bek is. Dit kan komen door de stuiptrekking, waardoor de hond geen controle meer heeft over zijn bek(spieren).

Onze unieke Smølbox speciaal voor jouw hond

Super leuk en laagdrempelig kennismaken met ons en onze producten? Bestel dan onze Smølbox nu voor € 12,99! Jij en je hond gaan gegarandeerd veel plezier beleven aan al het leuks en lekkers in de Smølbox, we pawmise!

Epilepsie bij een hond

Epilepsie is een aandoening waarbij er in de hersenen iets mis gaat. Epilepsie kent lichte en zware aanvallen. Een lichte aanval is vaak ongevaarlijk en vaak wordt deze niet eens opgemerkt. Een zware aanval hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar wanneer de aanvallen langer dan 5 minuten duren of vaak op één dag plaatsvinden, kan dit gevaar opleveren.

Symptomen van epilepsie:
  • Stuiptrekkingen
  • Verdwaasd rondlopen
  • Onrust
  • Lucht happen
  • Omvallen
  • Strekking van de poten
  • Schuim uit bek
  • Verlies van bewustzijn.
Wat te doen bij epilepsie bij een hond?

Je volgt in eerste instantie dezelfde stappen als wanneer je hond een stuiptrekking heeft, zoals hiervoor benoemd. Blijf rustig, de aanval moet vanzelf over gaan. Hou wel de tijd in de gaten. Duurt de aanval langer dan 5 minuten, neem dan direct contact op met de dierenarts en ga naar de dierenartspraktijk. Wanneer de aanval over is, is het belangrijk dat de hond in een rustige, met voorkeur donkere, ruimte blijft. Hou de hond goed in de gaten.

Is het de eerste keer? Neem dan contact op met de dierenarts voor advies.

Ook bij een epilepsie aanval geldt dat de hond per ongeluk kan bijten als je hand in de buurt van de bek is wat veroorzaakt wordt door een stuiptrekking.

Hond beweegt raar met een poot

Wanneer je hond zijn of haar poot niet belast kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan je hond een splinter of iets anders in zijn poot hebben, maar ook een botbreuk behoort tot de mogelijke oorzaken.

Mogelijke botbreuk bij een hond

Er zijn twee verschillende soorten van botbreuken, namelijk een open en gesloten botbreuk. Een open botbreuk is gemakkelijker te herkennen dan een gesloten botbreuk, omdat bij een open botbreuk de huid kapot is en daardoor vaak het bot zelf te zien is.

Open botbreuk bij een hond

Deze breuken zijn gevaarlijk en infectiegevoelig omdat het bot door de huid heen is gekomen.

Gesloten botbreuk bij een hond

Een gesloten botbreuk is minder gevaarlijk dan een open botbreuk, omdat deze minder gevoelig is voor het oplopen van een infectie. Het verschil met de open botbreuk is dat de huid bij deze botbreuk nog heel is.

Wat te doen bij een breuk?
  • Benader de hond voorzichtig, de hond heeft pijn en kan van zich af bijten
  • Dek de eventuele open botbreuk voorzichtig af met een steriel gaasje, watten en een doek
  • Breng een spalk aan. (Dit kan bijvoorbeeld met twee stokken of opgerolde kranten)
  • Probeer ervoor te zorgen dat het dier zo weinig mogelijk beweegt
  • Neem contact op met de dierenarts en ga direct naar de praktijk
  • Vervoer de hond op een plank voor zo min mogelijke beweging

 

De poot van mijn hond staat in een vreemde stand

Wanneer je de poot van je hond in  een vreemde stand ziet staan kan dit komen door een ontwrichting of een botbreuk.

Ontwrichting

Het gewricht is door een enorme klap, door een val of ongeluk, van elkaar afgeschoven. Het gewricht sluit niet meer mooi aan wat veel pijn geeft.

Wat te doen bij een ontwrichting:
  • Benader de hond voorzichtig, de hond heeft pijn en kan van zich af bijten.
  • Breng een spalk aan. (Dit kan met twee stokken of opgerolde kranten)
  • Neem contact op met de dierenarts en ga zo snel mogelijk naar de praktijk.
  • Probeer ervoor te zorgen dat het dier zich weinig kan bewegen, dit kan door het dier op een plank te verplaatsen.

 

Hond schuurt met kont over de grond

Wanneer de hond met zijn kont over de grond schuurt, is de kans groot dat de anaalklieren vol zijn. De anaalklieren zitten bij de anus en hierin zit een geurstof (vloeibaar) die vrijkomt telkens wanneer de hond zich ontlast. Deze geur laat een andere hond weten dat uw hond er is geweest.

Wanneer de ontlasting te zacht is, kan het zijn dat deze zakjes niet goed worden geleegd wat een verstopping kan geven of zelfs voor een ontsteking kan zorgen (wanneer niet tijdig behandelt). Een andere oorzaak van dit gedrag kan zijn dat de hond wormen heeft en/of een geïrriteerde anus. Neem contact op met de dierenarts. Je dierenarts kan voelen of het aan de anaalklieren ligt en je verder adviseren.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 168 reviews.