tips en trick voor honden en katten

Mijn hond braakt en moet overgeven

8 maart 2022

Je hond braakt of moet jouw hond vaak overgeven? Niet fijn, want je ziet hem het liefst zo happy mogelijk! Rol die mouwen op, want gelukkig kun jij als baasje veel voor je hond betekenen.

Hond braakt en moet overgeven

Je hond braakt, oh nee… Laten we jou als trotse ouder gelijk een beetje geruststellen: honden geven vrij makkelijk en snel over. Hap, schrok, slik… het te snel opeten van een smakelijk gevulde voerbak kan zorgen voor braken. En zelfs op een lege maag kan je hond overgeven in de vorm van wit of geel slijm. Geeft je hond een enkele keer over? Geen reden om direct in de paniekstand te schieten! Gebeurt het braken meerdere keren achter elkaar? Of zit er bloed bij? Laat dan een check doen door je dierenarts.

De mythe ‘theelepel zout aan een hond geven’

Lijkt je viervoeter iets in zijn keel of maag te hebben wat eruit moet? Als bezorgd baasje wil je dan het braken opwekken. Doe dit nooit met een theelepel zout, zoals veel mensen denken. Absoluut geen goed idee! Als je hond namelijk niet braakt, ontstaat er een kans op zoutvergiftiging. Je dierenarts heeft hiervoor middelen die veiliger zijn en beter werken. Better be safe than sorry!

hond overgeven

Symptomen en oorzaken bij honden die overgeven

Waarom je hond braakt, en hoe je het kunt herkennen bij je anders-zo-blije snoet, kan sterk verschillen. Misschien heeft je hond alleen braakneigingen of geeft hij zelfs meerdere keren per dag over. Let goed op de symptomen, zodat jullie dierenarts de oorzaak makkelijker kan achterhalen. Hij of zij kan jullie dan snel op de beste manier helpen!

Bloed bij het braaksel van je hond

Als je hond bloed overgeeft, is er kans op een ernstige situatie. Oorzaken kunnen zijn:

  • Ingeslikt voorwerp
  • Eten van rattengif
  • Maagzweren, misschien door medicatie
Hond heeft een voorwerp ingeslikt

Wanneer je pluizige vriend een voorwerp heeft opgegeten, kan dit erg gevaarlijk zijn. Zeker bij grote en scherpe items. Er komt bloed vrij door beschadiging of een scheur in een orgaan van je hond. Neem altijd contact op met jullie dierenarts voor het beste advies, ook als je hond geen klachten lijkt te hebben. Onze kwispelaars zijn namelijk vaak kanjers in het verbergen van pijn.

Hond braakt door maagzweren

Maagzweren zijn ontzettend vervelend en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Laat je hond dus altijd controleren door de dierenarts als hij braakt met bloed en zich futloos gedraagt. Ook kan medicatie voor een maagzweer zorgen bij je lieve viervoeter. Gelukkig weet jij als baasje precies te noemen welke medicijnen jouw hond heeft 😉

Hond heeft rattengif gegeten

Rattengif werkt goed tegen ratten, alleen… kan je hond er ook door verleid worden. Het gif is extreem sterk en gevaarlijk voor mensen en dieren. Als je hond rattengif heeft opgeslokt, is het heel belangrijk om gelijk de dierenarts te contacten. Zie je het gebeuren? Rijd dan binnen vijf minuten naar de dierenarts en bel onderweg dat jullie eraan komen.

Overgevende hond door wormen

Als je lieve kameraadje last van wormen heeft, kan hij gaan braken. Supervervelend voor hem en ook nog eens gevaarlijk! De wormen komen zijn lichaam binnen door iets te eten waarin wormen zitten of door het likken aan zijn vacht. Iets wat dus best snel kan gebeuren! Controleer daarom regelmatig de ontlasting van je hond. Toch wormen? Haal dan een ontwormingsmiddel bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Herhaal eventueel na 2-3 weken als deze vervelende parasieten nog steeds de joy verstoren bij je hond.

Braakneigingen zonder overgeven bij honden

Ook als je pluizige vriend braakneigingen heeft, zonder dat hij overgeeft, kan er toch iets aan de hand zijn. Denk aan de eerdere genoemde vergiftiging of het inslikken van een voorwerp. Een andere oorzaak kan een maagtorsie zijn. Dit betekent dat de maag van je viervoeter gedraaid is en het komt vaker voor bij grotere honden. Door je hond niet te laten rennen of actief spelen na het eten, kun je dit gelukkig voorkomen. Heb je toch een vermoeden? Daar is ‘ie weer… 0900-dierenarts!

Hopelijk hebben je kwispelaar en jij weinig te maken met overgeven. Toch is het goed om als baasje voorbereid te zijn als de braakbubbels ineens opspelen. Let goed op elkaar en geniet extra van die gezonde en fitte momenten samen!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 168 reviews.