tips en trick voor honden en katten

Teek bij je hond of kat

2 augustus 2024

Je hebt net heerlijk met je maatje in het bos gelopen of je kat heeft net zijn dagelijkse ommetje gemaakt, maar ziet bij thuiskomst ineens iets op zijn huid zitten. Ja hoor.. Wéér een teek bij je hond of kat! Die wil je natuurlijk het liefst voorkomen, maar hoe bescherm je je maatje daar nou het best tegen?

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine geleedpotigen die lijken op kleine, platte spinnetjes en zijn meestal tussen de 1 en 3 mm groot. Ze kruipen over de huid en bijten zich dan vast op hun gastheer. Dat kan jijzelf zijn, maar ook je kleine pluizenbol. Ze zitten in gras, heide en bosgebieden. De teek voedt zich met bloed van zijn gastheer, jouw harige vriend dus! Daardoor zwelt hij op en ziet hij eruit als een grijs of bruin bolletje. Dan kan hij tot wel 1 cm groot worden en daarna laat hij vanzelf los. Toch moet je een teek zo snel mogelijk weghalen! Wij vertellen je waarom en hoe je dat het beste kan doen.

Wanneer zijn teken actief?

Teken zijn in Nederland voornamelijk actief van maart tot november. Zodra de temperatuur hoger is dan 7 graden kunnen de teken al actief zijn en moet je je dier dus gaan beschermen.

Teek bij je hond of kat voorkomen

Om je hond of kat zo goed mogelijk te beschermen tegen teken voordat jullie er weer op uit trekken, zijn er middeltjes te koop die zorgen dat de teken hem minder als lekker hapje gaan zien:

  • anti-teken halsbanden
  • spot-on huidpipetjes
  • huidspray

Kan ik een teek niet gewoon lekker laten zitten?

Nee, dat doen we maar niet. Teken kunnen namelijk ziekteverwekkers meedragen en die overdragen aan jouw maatje. Zo staat de teek erom bekend de Borrelia bacterie bij zich te kunnen dragen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Om deze reden is het verstandig de teek zodra je hem ziet meteen weg te halen. Hoe langer een teek op de huid van je maatje zit, des te groter is het risico dat de bacterie overgebracht kan worden.

Hoe verwijder je een teek?

Voor het verwijderen van een teek kan een puntig pincetje voldoende zijn. Ook bestaan er verschillende soorten tekentangen waarmee teken gemakkelijk kunnen worden weggehaald. Vaak hebben tekentangen hun eigen gebruiksaanwijzing en kan het zijn dat je de teek eruit moet draaien, trekken of schuiven. Easy Peasy!

Gebruik je een pincet voor het verwijderen van een teek?

  • Houd de pincet parallel aan de huid, zo dicht mogelijk op de huid. De kop van de teek moet zo goed mogelijk vastgepakt worden.
  • Probeer de teek zo volledig mogelijk te verwijderen met een trekkende beweging.

 

Gebruik je een speciale tekenverwijderaar?

Hieronder vind je de meest gebruikte methoden per soort tekenverwijderaar:

Tekentang

De tekentang zet je over de teek heen, dicht op de huid, en dan haal je hem er met een draaiende en trekkende beweging uit.

Tekenlasso

Bij de tekenlasso leg je het touwtje over de teek heen, snoer je hem om de teek en haal je de teek er met een draaiende beweging uit.

Tekenkaartje

Wanneer je gebruik maakt van een tekenkaartje zijn er vaak twee soorten, degene die je moet duwen of die je moet trekken. De vorm van de sleuf zal makkelijk laten zien welk in jullie geval zal gelden.

Tekenhaakje

Bij een tekenhaakje zet je het haakje parallel aan de huid en schuift hem zoveel mogelijk onder de teek door. Vervolgens haal je de teek er met een schuivende of draaiende beweging uit.

 

Let op: gebruik geen irriterende middelen om de teek te verdoven of te verwijderen, zoals alcohol of olie. Dit kan er juist voor zorgen dat de teek meer stofjes in het lichaam van je beestje spuugt en daardoor de kans op ziekte vergroten.

Controleer je maatje op teken

Ze kunnen er ineens zitten, dus controleer je hond of kat nadat hij buiten is geweest. In het begin zijn de teken nog zo klein dat ze snel te missen zijn. De tekenpen in de aanslag en pakken maar die teken!

Teek op bloem
Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 211 reviews.