tips en trick voor honden en katten

Voedselnijd

30 augustus 2022

Wanneer een hond voedselnijd heeft kan dit een vervelend en soms gevaarlijk probleem zijn. Lees hier hoe voedselnijd ontstaat en hoe je het kunt voorkomen.

Voedselnijd: natuurlijk gedrag

Voedselnijd is natuurlijk gedrag voor honden, in de roedel mag een hond zijn eten of buit namelijk verdedigen.

Bij wolven komt voedselnijd ook voor. Wanneer een wolf in de roedel voedsel bemachtigd heeft zal hij dit natuurlijk zelf willen opeten. Het is ook niet zo dat wolven die lager in rang staan hun eten zomaar afgeven aan wolven die hoger in rang staan. Elke wolf zal zelf zijn eigen eten willen houden.

Wanneer een hond rondom zijn eten gromt naar zijn baas wordt er nogal eens gezegd dat de hond dan hoger in rang staat of dat hij dominant is. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn, in de natuur mag een lager geplaatste hond zijn eten ook verdedigen naar een hond die hoger in de rangorde staat. Het heeft dan ook niets met rangorde of bijvoorbeeld dominantie te maken.

Ondanks dat voedselnijd van oorsprong natuurlijk gedrag is, kan dit in een gezinssituatie wel voor problemen zorgen. Je wilt natuurlijk niet dat je hond tegen je gromt. Of sterker nog: bijtgedrag laat zien…

Hoe herken je het?

Wanneer een hond een grommend geluid maakt of een dreigende lage houding aanneemt wanneer je in de buurt komt tijdens het eten kan dit duiden op voedselnijd. Het kan ook gebeuren dat je hond naar je uitvalt en zelfs bijt. Voedselnijd kan dus tot gevaarlijke situaties leiden, zeker in combinatie met kinderen.

Oorzaken voedselnijd

Je zou zeggen dat onze gedomesticeerde honden, ondanks dat het van oorsprong natuurlijk gedrag is, geen voedselnijd hoeven te laten zien. Waarom komt dit dan toch nog geregeld voor? Vaak is het gedrag wat ontstaat in het nest of is het (onbewust) aangeleerd door mensen.

Zie hieronder een paar voorbeelden:

  • De pup heeft moeten concurreren om voer in het nest doordat er te weinig voer gegeven werd.
  • Mensen hebben etensbakken weggehaald terwijl de hond nog aan het eten was. Hierdoor leert hij dat hij zijn eten moet beschermen, omdat het anders weg wordt gehaald.
  • Vanuit het natuurlijke gedrag heeft de pup een keer gegromd toen de mens in de buurt van zijn eten kwam. De mens ging weg en zo heeft de pup geleerd dat hij op deze manier zijn eten kan beschermen.

Voedselnijd voorkomen

Voedselnijd kun je op verschillende manieren voorkomen. Al deze manieren moeten er voor zorgen dat de hond leert dat hij altijd zijn eten op mag eten en hij dit niet hoeft te beschermen. Hij moet leren dat wanneer de mens in de buurt van zijn eten is, ze het niet wegnemen.

Je kunt dit op de volgende manieren doen:

  • Zorg er in het nest al voor dat de pups voldoende ruimte hebben om te eten en voldoende voeding krijgen.
  • Voer een nieuwe pup of herplaatser de eerste twee weken brokjes uit de hand. Zo leert hij dat de hand juist voeding geeft in plaats van wegneemt. Daarna voer je eerst uit de hand, dan uit de bak en weer afsluiten met brok uit de hand te voeren. Dit bouw je steeds verder op.
  • Wanneer je een hond zijn eten geeft, neem zijn bak niet weg tijdens het eten. Dit werkt voedselnijd alleen maar in de hand!
  • Voer je pup wanneer hij rustig is en ook in een rustige omgeving kan eten. Hij zal dan minder snel op prikkels van buitenaf reageren.

Voedselnijd oplossen

Je hond zal moeten leren dat hij zijn eten niet hoeft te beschermen wanneer er iemand in de buurt van zijn etensbak komt. Hij moet er vertrouwen in krijgen dat niemand zijn eten afpakt en zijn vertrouwen kan groeien wanneer hij leert dat hij juist wat lekkers krijgt. Wij adviseren om altijd professionele hulp in te schakelen zodra een hond al voedselnijd heeft om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Enkele voorbeelden waarmee je voedselnijd kunt oplossen:

  • Zorg ervoor dat zijn etensbak niet wordt weggehaald tijdens het eten. Dit maakt het probleem alleen maar erger.
  • Geef je hond iets lekkers naast zijn voer. Zo leert hij dat de hand zijn eten niet wegpakt, maar hij juist iets extra’s krijgt.
  • Voer een poosje uit de hand en stap langzaam aan weer over op de etensbak. Zie hiervoor de eerdere alinea over voedselnijd voorkomen.
  • Wanneer je je hond iets lekkers kunt geven als hij aan het eten is, til zijn bak dan een seconde op wanneer je hem iets lekkers geeft en ze de bak dan weer neer.
  • In porties oefenen: wanneer je hond zijn eten bijna op heeft gooi je er nog meer brokjes bij. Zo leert hij dat hij juist extra eten krijgt.

 

Let op: zorg er altijd voor dat de situatie veilig genoeg is om bovenstaande tips te proberen. Twijfel je aan de veiligheid of het gedrag van je hond? Neem dan contact op met een gedragstherapeut die je met het probleem kan helpen.

Gedragstherapie

Sommige honden hebben dusdanige voedselnijd dat je het niet aandurft om hier zelf mee te gaan oefenen of wordt de situatie zo gevaarlijk dat er professionele hulp nodig is. Schroom niet om op tijd hulp te vragen en wanneer je twijfelt, ga dan niet zelf aan de slag om dit op te lossen. Met hulp van een gedragstherapeut kan de hond op een veilige manier leren dat het anders kan en hij zijn eten niet hoeft te verdedigen.

Voedselnijd en kinderen

Het is altijd verstandig om kinderen vanaf het begin te leren dat ze de hond met rust moeten laten wanneer hij aan het eten is. Je hond kan zo rustig eten en zal de kinderen niet als een bedreiging zien. Zo voorkom je dat er een vervelende situatie kan ontstaan tussen hond en kind.

Heeft je hond al voedselnijd? Zorg er dan voor dat de kinderen niet bij de hond kunnen komen wanneer je hond aan het eten is. Je wilt natuurlijk te allen tijde voorkomen dat je kind gebeten wordt.

De buit ruilen

Naast voedselnijd komt het wel eens voor dat een hond zijn speeltje niet af wil geven en wanneer je probeert het af te pakken hij begint te grommen. Dit heeft dezelfde oorsprong als voedselnijd.

Wanneer je hond dit gedrag laat zien probeer dan eens met hem van ‘buit’ te ruilen. In eerste instantie houdt je hem iets heel lekkers voor, zoals een stukje Rodi worst. Laat hij de buit los om het worstje te pakken dan geef je hem het stukje worst. Nadat hij het stukje worst op heeft geef je de buit weer terug.

Hier kun je ook het commando ‘los’ aan koppelen. Zodra hij zijn bek open doet zeg je ‘los’ en dan geef je hem de beloning.

Voor sommige honden werkt het ook al om een speeltje te ruilen voor een ander leuk speeltje. Je hond leert dat het niet erg is om iets af te geven, omdat hij er iets leuks voor terug krijgt.

Deze oefening kun je ook heel goed gebruiken wanneer je hond iets te pakken heeft wat hij niet mag. Je ruilt dit voor iets wat hij wél mag hebben, zoals een eigen speeltje. Je kunt nu zonder confrontaties makkelijk iets ruilen. Iedereen blij!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 168 reviews.