tips en trick voor honden en katten

Waarom sloopt mijn hond?

6 mei 2021

Je komt thuis van de supermarkt en je huis lijkt wel een slagveld. De wc-rol ligt uitgerold door de hele woonkamer, er zijn happen genomen uit je favoriete stoel of de afvalbak moest eraan geloven. Het is duidelijk het werk van je hond. Maar waar komt dit sloopgedrag bij je hond vandaan en nog handiger… wat kun je eraan doen? Haal diep adem, tel tot tien en we gaan aan de slag met dit gedrag.

Stiekeme sloperd of in het zicht

Er zijn honden die dingen in huis kapotmaken als je weg bent of zelfs als je erbij bent. In dit laatste geval gaat het misschien om je hond die pluche knuffels verslindt naast je op de bank. Een kamer vol pluizen en dan is de truc om niet boos te worden.
Door zelf uit te vallen, kan je hond angstig worden en eventueel ander ongewenst gedrag gaan vertonen. Ook is het mogelijk dat je hond je reactie als spel gaat zien, omdat hij boosheid niet begrijpt. Probeer dus kalm te blijven en geef aan met een rustig uitgesproken commando ‘nee’ dat het slopen niet bedoeling is.

Verlatingsangst bij je hond

Sloopt je hond vooral als je niet thuis bent? Het kan zijn dat je hondenvriendje last heeft van verlatingsangst en de bijhorende stress. Opsluiten in een bench lijkt misschien een oplossing, maar vaak verergert dit de angst.

Verlatingsangst is ook vaak te herkennen aan blaffen, janken en onrustig heen en weer lopen op het moment dat je als baasje weggaat. Per ongeluk plassen in huis kan hier ook bij horen. Bouw alleen thuis laten altijd rustig op in duur. Vaak helpt het ook als je de hond een half uur van tevoren lekker laat rennen, op zijn plaats laat liggen met iets lekkers en dan geen aandacht aan hem geeft. Wil je leren hoe je je hond kunt leren alleen thuis te blijven? Lees dan dit artikel.

Verveling bij je hond

Het kan ook dat je hond sloopt in jouw aanwezigheid. Waarschijnlijk wil je hond je dan iets vertellen. Mogelijk verveelt hij zich en zou je iets vaker een spelletje kunnen doen. Vooral met hersenwerk kun je je hond goed uitdagen en geestelijk ‘afmatten’. Als je hond sloopt uit verveling doet hij dit vaak pas na een tijdje en voortdurend. Door te slopen, geeft je hond zichzelf opdrachten. Kabels kapotbijten en kussentjes van de bank vernielen zijn dan uitdagingen om energie kwijt te raken.

Andere oorzaken sloopgedrag bij honden

Naast verlatingsangst en verveling zijn er nog andere oorzaken die het slopen door je hond kunnen verklaren:

  • Je hond ervaart stress door te veel prikkels in huis;
  • Tanden komen door en hier heeft je hond last van;
  • Harde geluiden van buiten of juist enorme stilte in huis;
  • Tekort aan beweging voor je hond;
  • Je hond heeft geen – of niet de juiste – speeltjes voor afleiding;
  • Je hond krijgt te weinig beweging.

Bovenstaande punten zijn enkele voorbeelden. Mocht je de oorzaak zelf niet kunnen achterhalen, win dan eens advies in bij een gedragsdeskundige. Iedere situatie is uniek en vraagt om een andere aanpak om sloopgedrag te voorkomen. Er is niks mis mee als je hier hulp bij nodig hebt!

Tips bij sloopgedrag van je hond
  • Probeer te ontdekken of de oorzaak voor het slopen geestelijk of lichamelijk is;
  • Ga na in welke situatie je hond sloopgedrag vertoont;
  • Maak eventueel gebruik van een cameraatje wanneer je hond sloopt als je weg bent;
  • Speel vaker een spelletje of maak lange boswandelingen als je verveling vermoedt;
  • Ga samen op cursus of beoefen een sport om overtollige energie kwijt te raken;
  • Laat de radio aan als je weggaat;
  • Blijf consequent op rustige toon het commando ‘nee’ gebruiken;
  • Ga wat vaker wandelen met je hond.

Keep calm

In alle sloopsituaties geldt: blijf rustig. Ga ook eens na bij jezelf of je mogelijk zelf iets kunt veranderen om het gedrag te voorkomen. Niemand is perfect en ondanks dat je het beste voorhebt voor je hond, kan aandacht erbij inschieten of weet je gewoon niet alles als nieuw baasje. Het sloopgedrag herkennen is al een mooie eerste stap! Zodra je de oorzaak helder hebt, kunnen jullie vast verandering aanbrengen in de situatie en frustratie aan beide kanten wegnemen!

Is mijn hond overactief?

Je hond draait veelvuldig rondjes, knabbelt aan van alles en het pluche speelbeest is binnen minuten in stukken gescheurd. Mogelijk denk je aan hyperactiviteit (het overactief zijn van je hond). Toch blijken weinig honden overactief te zijn volgens onderzoeken. Wel kan je hond overprikkeld zijn omdat je juist iets te veel met hem onderneemt of zijn omgeving te onrustig is.
Waarschijnlijk heeft je hond meer beweging of aandacht nodig. Speel vaker een spelletje samen of maak een lange strandwandeling om te zien hoe je hond hierop reageert.

Verlatingsangst honden trainen

Je hond wil niet graag alleen zijn. Blaffen, druk rondlopen of zelfs poepen in huis kunnen signalen zijn. Maar wat kun je doen in het geval van verlatingsangst?

  • Bouw de duur van alleen zijn rustig op
  • Laat voldoende speeltjes achter voor je hond en wissel ze af
  • Zorg dat je hond heerlijk gespeeld of gerent heeft voordat je van huis gaat
  • Geef je hond kauwsticks of een met lekkers gevulde Kong voordat je van huis gaat
  • Laat de radio in huis aan als stilte het probleem lijkt

In dit artikel kun je nog meer tips vinden om je hond te leren even alleen te zijn.

Harde geluiden voor je hond

Je hond kan ook vernielen door angst voor harde geluiden. Probeer te achterhalen welke geluiden dit zijn en neem deze weg waar mogelijk. Als je hond onzeker wordt van de wasmachine of vaatwasser, kun je deze beter op een ander moment laten draaien. Komen de geluiden van buitenaf? Probeer de geluiden te overstemmen met rustige muziek of spreek mensen aan op het geluidsoverlast.
Ook kun je je hond trainen om te wennen aan hardere geluiden, zoals bijvoorbeeld een vrachtwagen. Werk met beloningen en spel en ga voorzichtig steeds dichterbij het object staan dat herrie veroorzaakt. Door zelf te doen alsof er niets aan de hand is en te focussen op jullie spel en het lekkers dat je deelt, voelt je hond zich vast steeds gemakkelijker.

Is mijn hond verveeld?

Sloopt je hond zelfs in jouw bijzijn? De kans is aanwezig dat hij zich verveelt. Misschien zit hij net te vaak in huis of heeft hij hersenspelletjes nodig om zijn energie kwijt te raken. Soms zijn we zo druk met onszelf dat de juiste aandacht voor je hondenvriendje er even bij inschiet. Zorg voor afwisseling in speeltjes en geef hem onder jouw toezicht wat meer vrijheid in huis. Langere wandelingen maken, andere buitenomgevingen ontdekken of samen gaan sporten zijn natuurlijk ook opties. Sporten is niet alleen goed voor jou en je hond, maar ook voor het versterken van jullie band!

Overige praktische tips bij sloopgedrag

  • Blijf rustig als je hond iets gesloopt heeft
  • Wissel locaties af waar jullie buiten wandelen
  • Zorg af en toe voor nieuwe speeltjes
  • Gebruik consequent het commando ‘nee’ om je hond te laten begrijpen dat gedrag ongewenst is
  • Maak afspraken om samen met soortgenoten te spelen, alleen als je hond goed gaat met andere honden
  • Koop een frisbee of ballenwerper of ga fietsen met je hond om hem extra energie te laten verbranden
  • Maak de mand van je hond en directe omgeving zo aangenaam mogelijk

Blijft je hondenvriendje toch sloopgedrag vertonen? Een gedragsdeskundige kan je helpen. Hij of zij bekijkt de situatie met een frisse blik en kan door eerdere ervaringen nét die nieuwe inzichten geven. Zo gaan jullie allebei een fijnere tijd tegemoet en blijven je favoriete spullen in huis heel!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 168 reviews.