tips en trick voor honden en katten

Wat bepaalt de kwaliteit hondenvoer en kattenvoer?

1 september 2022

Iedereen is op zoek naar goede voeding, maar wat bepaalt nu de kwaliteit van hondenvoer en kattenvoer? Een goede voeding begint natuurlijk met goede ingrediënten. Net zoals voor ons mensen heb je de keuze uit verschillende ingrediënten wanneer je een maaltijd samenstelt. Sommige daarvan zijn een stuk gezonder dan anderen, bijvoorbeeld omdat ze meer voedingstoffen bevatten of beter door het lichaam worden opgenomen.

Ingrediënten

Wat bepaalt de kwaliteit hondenvoer en kattenvoer? In een brok vind je hoofdzakelijk vlees of vis en één of meerdere koolhydraatbronnen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld rijst, mais, aardappelen of erwten. Voor de samenstelling is niet alleen de keuze van het soort ingrediënten belangrijk maar ook de kwaliteit en de vorm ervan. Zo kan je als producent kiezen voor een grondstof van hoge kwaliteit zoals kippenmeel, maar ook voor een laagwaardige variant zoals vleesbeendermeel of verenmeel. Deze laatsten zijn kwalitatief een stuk minder hoogwaardig en daardoor ook een heel stuk goedkoper om te gebruiken.

Bij granen moet je ervoor zorgen dat ze verhit zijn voordat ze worden toegevoegd aan het productieproces. Dat heet het ontsluiten van de granen. Hierin is mate van ontsluiting van belang, goed ontsloten granen zijn beter opneembaar dan granen die een lagere ontsluitingsgraad hebben. Goed ontsloten granen kunnen zelfs beter opneembaar zijn dan sommige dierlijke grondstoffen! Ook bij aardappelen zit er verschil, zo is aardappel-eiwit een hoogwaardigere voedingstof dan aardappel alleen.

Biologische waarde van voer

De biologische waarde geeft aan hoe goed het voer door het lijf kan worden opgenomen en dus hoe goed het voer voor het dier zijn werk kan doen. De biologische waarde van een eiwit zegt iets over de bruikbaarheid en daarmee de kwaliteit van het eiwit. Hoe hoger de biologische waarde hoe meer van het eiwit het dier kan gebruiken voor de opbouw van lichaamscellen en dus hoe bruikbaarder & hoogwaardiger het eiwit is!

De hoeveelheid eiwit in een voeding zegt dus niets over de kwaliteit van een eiwit. Vandaar dat een voeding met een hoger gehalte aan (dierlijk) eiwit niet automatisch beter is dan een voeding met een lager gehalte.

Nutritionist

Een nutritionist is een sjiek woord voor een voedingsdeskundige voor dieren. Een nutritionist stelt onder andere recepturen samen en doet vaak ook de kwaliteitscontroles. Voor het samenstellen van de recepturen wordt er door hem of haar gebruik gemaakt van een receptuurprogramma. Hierin staan alle nutritionele waardes van de gebruikte grondstoffen. Met behulp van dit programma kan er een optimale en uitgebalanceerde receptuur worden samengesteld voor elk dier van elke leeftijd! Door het regelmatig uitvoeren van analyses wordt er nauwkeurig gemonitord of de voeding ook daadwerkelijk aan de waardes voldoet die het volgens het programma moeten zijn.

Veel merken hebben geen eigen nutritionist in dienst omdat dit een kostbare aangelegenheid is. Zij vertrouwen in dat geval op de productielocatie die voor hen produceert. Omdat we bij Smølke de kwaliteit liever zelf ook in het oog houden hebben we ervoor gekozen wél een eigen nutritionist in dienst te nemen zodat er op onze voedingen een dubbele controle plaatsvindt; wel zo fijn! Nog een pluspunt, al onze recepturen worden door onze eigen nutritionist gemaakt en zijn gebaseerd op de meest actuele wetenschappelijke inzichten. Kwaliteit gegarandeerd!

Claims in dierenvoeding

Wist je dat je niet zomaar alles op een verpakking mag zetten? Alles wat je op je verpakking honden- of kattenvoer beweert moet je volgens FEDIAF kunnen onderbouwen (FEDIAF stelt de richtlijnen voor diervoeding op in Europa).  Deze beweringen worden ook wel ‘claims’ genoemd.

De bekendste hiervan is waarschijnlijk de ‘smaak’ claim. Wist je bijvoorbeeld dat de benaming hiervan te maken heeft met het percentage dat erin zit? Zo mag je iets ‘met kip’ noemen als er minimaal 4% kip inzit. Wil je iets ‘rijk aan kip’ noemen dan dient er minimaal 14% van in te zitten. Noem je het gewoon ‘kip’? Dan moet er minimaal 26% van in de voeding zitten. Staat erop ‘met kipsmaak’? Dan zit er helaas minder dan 4% in.

Waarom staan er soms wel percentages bij de ingrediënten en soms niet?

Dit heeft dus met de claims te maken. Als je op de voorzijde van de verpakking iets claimt of beweert, dan moet het ingrediënt wat bij die claim hoort op de achterzijde benoemt worden mét het bijbehorende percentage. Staat er bijvoorbeeld op dat een voeding helpt bij het ondersteunen van de gewrichten of bij afvallen? Dan moet er op de achterzijde het ingrediënt met percentage vermeldt worden dat hierbij hoort!

Verzekerd van kwaliteit

Bij Smølke ben je verzekerd van kwaliteit én smakelijkheid! We maken kwalitatief zeer hoogwaardig voer voor honden en katten voor een eerlijke prijs. Meer weten over onze producten? Neem dan eens een kijkje in onze shop of bekijk direct de hondenvoedingen of kattenvoedingen. En heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Benieuwd naar onze producten?

Bekijk onze hondenvoeding en kattenvoeding en vindt de match die het best bij jou en je maatje past.

Knuffelende hond en kat

Hoe beoordeelt jouw hond of kat zijn eten?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 167 reviews.